Ciekawe zastosowania wędzonek
Gdybyśmy przeprowadzili ankietę na temat rodzaju jedzenia, z którym najbardziej kojarzą się wędzonki, większość osób z pewnością wskazałaby kanapki. Kanapki z wędzoną szynką, schabem, polędwicą itd. to klasyka w kanapkach śniadaniowych i na kolację, jedzonych w domu i zabieranych do pracy, do szkoły, na wycieczki i wszelkie inne wyjazdy. A co z innym zastosowaniem wędzonek? - Pytanie niby proste, a jednak w sieci czasem się pojawia.
Pizza, zapiekanka, tarta i inne dania z piekarnika
Czasem zdarza się, że do naszej lodówki trafia spora porcja smacznej wędzonki, której nie możemy lub nie chcemy wykorzystywać wyłącznie do kanapek. Najczęściej szukamy pomysłu na ciekawe zastosowanie wędzonek, kiedy kupiliśmy za dużo lub ktoś podarował nam tradycyjne wyroby mięsne. Jeżeli dysponujemy piekarnikiem, warto poszukać przepisów na dania typu pizza, zapiekanka lub tarta. Do przygotowania pizzy lub tarty możemy przygotować ciasto samodzielnie lub kupić gotowy półprodukt, a do przygotowania zapiekanki wystarczą bagietki lub bułki. Trochę wędzonki plusk kilka innych dodatków według naszych preferencji i możemy skomponować pyszne danie obiadowe.
Domowe tosty, jajecznice lub dania na zimno – wrapy, tortille i sałatki
Inne smaczne, ciepłe dania z wykorzystaniem wędzonek to domowe tosty i jajecznice. Możemy dodać do nich np. zieloną cebulkę lub suszone pomidory, ulubiony ser (nie tylko żółty, ale też camembert, ser typu lazur, ser wędzony itd.), przyprawy. Jeżeli wolimy danie na zimno – szynka, schab, polędwica, czy wędzony boczek można dodać w plastrach do wrapów, czy tortilli. Wędzonki pokrojone w kostkę są smacznym składnikiem sałatek warzywno-jajecznych, w których spoiwem jest majonez, śmietana lub połączenie tych dwóch składników. To dobra i zdrowa porcja kalorii.