Jaką kiełbasę najlepiej wybrać na grilla?
Kiełbasa to rodzaj wędliny produkowanej z mięsa lub podrobów z dodatkiem ziół i przypraw. Kupując kiełbasę na grilla, warto w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na objętość wody – im mniej wody zawiera kiełbasa, tym jest bardziej twarda. W praktyce oznacza to, że po upieczeniu kiełbasa może stać się zbyt sucha.
Kolejna kwestia to stopień zmielenia mięsa. Wyróżniamy kiełbasy:
- Homogenizowane – stopień rozdrobnienia niższy niż 3 mm
- Drobno zmielone – cząstki od 3 do 5 mm
- Średnio zmielone – rozdrobnienie wsadu w zakresie od 5 do 20 mm
- Grubo zmielone – cząstki większe niż 20 mm
Na grilla najlepiej wybrać kiełbasy średnio i grubo zmielone. Warto zwrócić uwagę na zawartość mięsa, która powinna mieścić się w przedziale od 60 do 95%, ponieważ im mniej mięsa, tym więcej tłuszczu. Najlepsze kiełbasy na grilla powstają w naszej masarni w Warszawie – polecamy kiełbasy wieprzowe, średnio rozdrobnione w naturalnym jelicie.
Warto czytać etykietę
Aby mieć pewność, że kupujemy produkt wysokiej jakości, to najlepiej sięgać po wyroby regionalne. Kiełbasy nie warto kupować w ciemno i zawsze trzeba dokładnie przestudiować etykietę. Dobra kiełbasa ma krótką listę składników – są to mięso, tłuszcz i przyprawy. W składzie nie może być saletry, ponieważ w trakcie grillowania saletra rozkłada się, wytwarzając związki rakotwórcze. Unikać należy kiełbas z białkiem roślinnym, które stanowi wypełniacz i sztucznie tworzy masę. Oznaką złej jakości jest także zawartość glukozy, skrobi i wzmacniaczy smaku.
Warto wiedzieć, że kiełbasy o tej samej nazwie, ale od innych producentów mogą różnić się stopniem rozdrobnienia, zawartością wody i smakiem. Dobrej jakości kiełbasa na grilla nie wymaga doprawiania, a przed grillowaniem warto ogrzać kiełbasę w temperaturze pokojowej – wówczas unikniemy spieczenia skórki.