Jak odbywa się produkcja wędlin?
Polacy uwielbiają wędliny i coraz częściej stawiają na produkty wysokiej jakości powstające z dużej ilości mięsa oraz bez zbędnych dodatków. W jaki sposób produkowane są takie artykuły spożywcze? Zachęcamy do lektury.
Mięso do produkcji wędlin
Absolutnie kluczowym aspektem jest oczywiście jakość i ilość mięsa użytego do produkcji. W Polsce najczęściej jest ono wieprzowe i wołowe, tylko sporadycznie natomiast drobiowe. Mięso jest w tym procesie rozdrabniane (prócz schabu i szynki) oraz następnie łączone z innymi składnikami. Najistotniejsze są oczywiście przyprawy, dzięki którym uzyskuje się wyjątkowy smak. Nasze wyroby mięsne Łódź powstają właśnie z takiego mięsa oraz najlepszych przypraw, co pozwala stworzyć wędliny, po które po prostu chce się sięgać.
Bez zbędnych wypełniaczy
Przez oszczędności wielu producentów decyduje się na to, aby mięso zastąpić wypełniaczami. Niestety tym samym trudno o uzyskanie smaku, który satysfakcjonowałby klientów. Warto jednak zaznaczyć, że takie oszczędności zawsze są krótkoterminowe. Klienci są bowiem coraz bardziej świadomi i wiedzą, że to mięso powinno znajdować się na pierwszym miejscu w składzie wędliny, który dodatkowo powinien być możliwie jak najkrótszy.
Obróbka w zależności od rodzaju
Jeśli chodzi o późniejszy proces obróbki, to uzależniony jest on od tego, z jaką wędliną mamy do czynienia. Przykładowo w przypadku wędlin tworzonych przy użyciu farszy wypełnia się nimi osłonki oraz zostawia do osadzenia. Natomiast wędliny parzone poddaje się obróbce termicznej w odpowiedniej temperaturze. Ważny jest też proces chłodzenia, dzięki któremu finalnie mogą one trafić do klientów.
Produkcja najlepszych wędlin bez wątpienia wymaga doświadczenia oraz praktyki. Właśnie takie produkty – już od wielu dekad – tworzymy w naszej firmie.